fredag 14. januar 2011

Til Maria Amelie

Du har kommet med en treffende beskrivelse av hvordan den norske asylpolitikken fungerer. Bra for deg, snart forstår du også beveggrunnene for den. Og den kommer ikke til å endres over natten for din skyld. Saksbehandlerne returnerer mange svært mye mer tvilsomme tilfeller enn deg og de gjør det daglig. At du er en kapabel ung kvinne med et nettverk er nok med på å bidra til at de avviser deg med verdens beste samvittighet. Spørsmålet blir; Nå som du har gjennomskuet dem alle; hva har du tenkt til å gjøre med det?

Du ønsker ikke å gifte deg til nordmann, sier du. Du ønsker at staten skal komme deg i møte med fullstendig amnesti og akseptere deg for den DU er. Det er en fin tanke. Personlig tviler jeg ikke et sekund på at det virkelig vil bli gjort et eksempel av deg.
          Det er en viktig del av det å være nordmann du åpenbart ikke har forstått, og det er begrepet "å ta en spansk en". Det er å bruke de bakveiene som eksisterer i et rigid system for å oppnå det man vil, som av og til går halvveis på tvers av lover og sosiale regler.  Det eksisterer utveier for deg hvis du vil ta en spansk en. Nordmenn i hopetall sitter og klasker seg i pannen over at du ikke griper dem. Det vet jeg bare fordi jeg ikke finnes unik og klasker meg selv gul og blå.

Det betyr ikke at jeg tror saksbehandlerne dine er så kaldhjertede som det kan virke. Kanskje sitter de akkurat like aktivt og venter, håper på at du skal gripe en av sjansene som bys deg. Vilkåret for en som ikke kan få politisk asyl er å være ønsket som nordmann av nordmenn. Der har du virkelig ikke noe problem. Men hvor ønsket du er måles i hva slags jobb du kan få her eller i om du er gift med en norsk statsborger. For en som har fått avholdt opptil flere fakkeldemonstrasjoner i sitt navn har du ingenting å skamme deg over ved å benytte deg av disse mulighetene. Mulighetene dine er der; Du kan bli plukket ut som en Ønsket, en vi vil Beholde. Og alt tyder på at du er Velkommen her, hvis du bare vil akseptere vilkårene, ved å velge oss tilbake. 

Du har overlevelsesinstinkter? Bevis det! Prinsippene dine er ikke mer viktige enn dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar