tirsdag 18. januar 2011

Reader discression is adviced.


Hvem? VG. Forsiden.
NUH har dekningen av Alvdalsaken begynt å gå alt for langt. Og denne gangen er det Aftenposten som skiller seg ut negativt.

Fiskingen av lesere begynner heftigst i overskriftene. På samme tid som Dagbladet og VG henter frem detaljer ved saksgangen og rettssikkerheten dveler Aftenposten på pikante detaljer ved den tragiske historien og vitnemålene. I Aftenposten er det ikke mulig å velge å ikke få trykket tragediene inn pupillene. La meg summere opp tre problemer med det;

Hvem? Dagbladet.
1. Man skal kunne velge å ikke måtte lese om konkrete detaljer ved overgrep

2. Det gjelder spesielt mindreårige lesere

3. Pedofile skal slippe å lese utdrag fra barnepornografiske noveller hvor enn de snur seg

Og for å nerde litt; Vær Varsomplakaten punkt 4.8:  "Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. "

Her gjelder ikke medieomtalen bare de konkrete barna som er presentert som ofre i rettssaken, men alle barn som blir påvirket. Det finnes pedofile som ikke har begått overgrep, hverken mot egne eller andres barn. Ønsker vi at disse individene skal få høre hvordan barn har blitt holdt fast og innført i seksualitetens irrganger hver gang de skal sjekke værmeldingen? Det er mulig å gi folk valget. Redaksjonen kan advare om sterk lesning i ingressen og la overskrift være overskrift.  

Gjett hvem? Aftenposten.
Hvor? Forsiden

Dagens lus: Aftenpostens samlede redaksjon. Det ellers solide og pålitelige mediehuset har oppført seg som en billig tabloidpresse med et pubertalt underlivsfokus i dekningen av Alvdalsaken. De har vært ukritiske i sin bruk av verbale virkemidler og satset på å være avisen med de saftigste og mestselgende detaljene på forsiden av nettutgaven. Gratulerer, dere lyktes.
                  



EDIT 20.01.11 23.55:  Aftenposten viser eksemplarisk forbedring: 

Her kommer de med introduksjon til temaet i overskriften og ingressen på forsiden, men sparer de heftigste detaljene til selve artikkelen. Og spanderer en advarsel attpå! Her har dere tatt redaksjonsansvar.
                                                                                               

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar