tirsdag 25. januar 2011

"Rettferdighet" vs. "Hva var poenget ditt igjen?"


Folk sutret lenge over denne dannelsesreisen til kronprinsfamilien. Med det som antas å være verdens mest folkelige og jordnære kongefamilie velger vi å furte over at barna blir tatt ut av skolen for å se den virkelige verden i noen måneder. Og argumentet det gikk i var "urettferdighet". Virkelig?

Dette er kanskje et billig poeng, Men kronprinsbarna reiser ut i verden for, blant annet, å SE verdens urettferdighet. En urettferdighet de sannsynligvis får se mye mer av enn noen andre de går på skole med. Mens de andre elevene kan ta sikte på å vagle seg inn i middelklassen skal de fremtidige tronarvingene veksle mellom å omgås statsledere, rojaliteter, overklasse og Rettferdige Trengende. De skal møte toppen og de skal møte bunnen. De skal tildele medaljer, de skal åpne arrangementer, bygg, kulturinstitusjoner. De skal besøke sykehus, være Øverste Beskyttere for formål de selv skal velge i en verden av trengende. Hvis man skal følge kritikernes logikk vil ikke Ingrid Alexandra  kunne få trening i å stå foran folkemengder, klippe snorer eller småprate om kunsthåndverk med statsledere uten at noen vil rope opp om urettferdighet før hun har fullført videregående.

Vi har en kongefamilie som kan ta seg av representasjon så våre politikere kan fokusere på politikk. Dannelsesreiser er relevant utdannelse for barna i denne aktuelle familien. Mer enn karriereuker eller forberedelser på å velge seg et yrkesaktivt liv noen gang vil bli. Vi må nok innse at det vil bli flere, kanskje jevnlige, dannelsesreiser og mer skolefravær for dem. Og om vi fremdeles synes det er urettferdig:  Rettferdighet har ingenting med likebehandling å gjøre, men å møte individer utifra deres forutsetninger og behov. Selv for kongelige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar