tirsdag 28. desember 2010

Sauenapping og fellingstillatelser


Norske sauebønder er på krigsstien og saksøker staten for å få erstatning for enda flere sau som kanskje, eller kanskje ikke, er drept av ulv. Bønder er ikke kjent for å gjøre storprofitt på virksomheten sin, så det er ikke helt urimelig å få en eller annen form for kompensasjon for svinn som følger politiske beslutninger. Så langt så vel. Det virker derimot  litt fjernt, nærmere urealistisk, at bare noen få ulver skal ha drept så mange sau.
          Vi må vurdere andre muligheter! Vi bor for eksempel i et land med kupert terreng. At sau kan tumle utfor noen skrenter og sette seg fast i hull er ingen ny problemstilling. Men hvor mye svinn, om noe, har bønder egentlig kalkulert for på klønesau? Og hvordan foregår avskrivningene og/eller forsikringskravene på tyverier?

For sauetyveri må jo være ganske god bissniss.  Hver sommer kommer rapporter fra riket rundt om østeuropeiske tjuvbander på turné gjennom landet.  Hvorfor tror vi at bandene bare kvarter sykler og hagemøbler?  Sauenapping er neppe noen avansert krimkunst. Det kan ikke  være vanskelig å kippe et par-tre stykker inn i bakrommet på varevogna og holde dem på gress i noen dager.
Jeg ville ikke vært overrasket om det finnes et eget svart marked  for stjålne ulldotter blant ulike kafeer rundt forbi. I Oslo får man for eksempel  en kebab for en femtilapp med  rikelig drikke attåt, i tillegg  har vi koselige gatespisesteder med hvitløksmenyer og sydenstemning. Flere av dem blir stengt jevnlig fordi de ikke kan gjøre rede for hvor de skaffer råvarene sine. Mye av den altforbillige maten vet vi allerede at er smuglervarer. Men hvorfor i alle dager skal man ta tiden til og sjansen på å smugle hvis man kan kjøpe ferskt får innalands  fra en kompis  med kontakter? Slike små nettverk av lange fingre, småslaktere og kunder tar det neppe lang tid å etablere.

Jeg forstår godt at det er frustrerende å se dyr forsvinne i hopetall.  Det er ikke kjekt å tenke at de kan ha blitt tyggeleker. Men vi får prøve å ikke få helt skylapper. 
          Nordmenn flest blir fortsatt oppriktig overrasket over at sakene våre ikke får stå i fred på egen jord.  Og landeveisrøvere har slått ned i landet vårt som et fremmedelement vi ikke hadde noen kulturell forutsetning for å forutse. At en bonde som vet hvordan omsetning av dyr og slakt etter reglene skal fungere ikke har utvidet verdensbildet til en praksis som så til de grader krysser all folkeskikk er ikke helt uforståelig. Men det spørs om ikke bøndene må søke om fellingstillatelse til et helt annet slags rovvilt i årene fremover; gråbeistene og bjørnene kan ikke stå ansvarlig for alle disse sauene alene.


Dagens lus: Rovdyrdebatt.org. Her virker det som om Admin og moderator har tatt seg juleferie. Siden var riktignok ubalansert fra før av, men de siste dagene har det gått løsskudd i alle retninger.Og hvordan Snåsamannen ble trukket inn i debatten har jeg virkelig ingen anelse om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar