tirsdag 31. mai 2011

Mette venter lenge til ingen nytte.


Nå er det mye negativ omtale av byråkratiet rundt byggeregler igjen.
I denne artikkelen hevder Aftenpostens journalist at Mette Strand Nilsen står klar med rørlegger, men har fått beskjed om at kommunen har tolv ukers saksbehandling.


Det hun skal ha gjort er;
                - nytt rørsystem
                - nytt sluk
                - ny dusj

Men, ifølge pressemelding fra Statens Bygningstekniske etat 24. mars i år, -som for øyeblikket er den rådende regel, er ikke tiltaket engang søknadspliktig.  Altså skulle rørleggeren kunne gripe sin skiftenøkkel uten sommel eller rot.

Nå skal jeg ikke være for rask med å dømme, det kan jo hende Aftenposten har fått feilaktig informasjon om hvor omfattende arbeidene skal være. Likevel, dersom man ser på Plan og bygningslovens kapittel 21, som blant annet handler om kommunenes saksbehandling, og da spesielt § 21-7, andre ledd, heter det;

"Søknad om tillatelse til tiltak etter §§ 20-1 og 20-2 der tiltaket er i samsvar med bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, der det ikke foreligger merknader fra naboer eller gjenboere, og ytterligere tillatelse, samtykke eller uttalelse fra annen myndighet ikke er nødvendig, skal avgjøres av kommunen innen 3 uker. Dersom kommunen ikke har avgjort søknaden innen fristens utløp, regnes tillatelse som gitt.


Det er et eksisterende våtrom, det er ikke snakk om nabovarsling og bygget er ikke fra før 1850. Ikke er det en arbeidsplass heller. 
På godt norsk:  Det er ingen grunn til at Mette og rørleggeren skal måtte vente lenger enn tre uker.  
Så hva handler saken om? At Askøy kommune, som en av mange, ikke har oversikt over det nye regelverket. Og riset er kun på egen bak: De har gitt tiltakshaver og håndverker så dårlig veiledning at de selv har fått enda en sak på en allerede overfylt saksliste. Hvis de fikk luket vekk slike ikke-saker; hvor mange er det egentlig igjen?

Og hvorfor i alle dager har ikke Aftenpostens journalist sjekket regelverket før de valgte vinkling på artikkelen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar