fredag 4. februar 2011

De hvite votters tyranni


Mette Hanekamhaug formulerte i Desember hvorfor FrP ønsker totalforbud mot hijab i barneskolen. Formuleringen lyder slik; "Jeg har full respekt for andre kulturer og religioner. Men barneskolen må være en arena der det kulturelle og religiøse legges igjen hjemme."

Et direkte og usminket innlegg i debatten fra nei-siden som jeg lett kan ta stilling til. Og forslaget om totalforbud kan jeg være hjertens uenig i.

Av to grunner:
s
1.     Selv om sanksjonene ved brudd på forbudet rammer foreldrene direkte, blir et barn påvirket indirekte. Konsekvensene det har for barnet kan unnskyldes hvis det gjelder helt åpenbare tilfeller av barnemishandling. Men er det så åpenbart i tilfellet hijab? 

2.     Selve argumentet med at barneskolen skal være fri for religion og kultur er en hårreisende tanke! Jeg mener at barn bør oppmuntres til å snakke om sin tro, sine følelser, sin tvil, sin filosofi, etikk, verdier og sine tanker uansett livssyn. Og de skal lære å møte uttrykk for ulike syn med respekt. Hvis vi sanksjonerer én familie for å bruke et kulturelt ladet hodeplagg mister en hel skoleklasse viktig sosial læring.

Debatten går fremdeles rundt kvinneundertrykkelse av barn. Det kan også oppfattes som å skyve barn foran seg i en voksen debatt. La oss pense den over i et mer konstruktivt spor. Et viktig element i diskusjonen om både etnisk norske og jenter fra innvandrerfamilier, er om jentene i det hele tatt har funksjonelle klær. Det jeg savner i skolegården er jenter med klær man kan være bajas i! 
Her har AP en bedre tilnærming, dette må fortsatt gå i samarbeid med foreldrene!
Hvis ei jente ikke er kledd for å kunne spille fotball eller leke i sølepytter når det er naturlig, fordi hun er jente, spiller det ingen rolle om hun har hijab eller ei!  Hvis hun er påkledt som en pen, stille, snill dokke som ikke skal bli skitten er hun allerede satt inn i en kjønnsbås!
 Hvis ei jente ikke kan dytte, herje, klatre i trær, huske i huskene, grave i sandkassa, bruke klatrestativene eller bygge demninger fordi de rosa klærne ikke kan bli møkkete, det hvite mohairskjerfet skal holde seg hvitt og hun ikke ”kler” votteklyper blir hennes oppdagerinstinkter undertrykt og hun  mister tid med aktiv lek som hun aldri vil få tilbake!
Kan vi være så snille å totalforby dét? Så får det heller være med den pokkers hijaben. 
Dagens lus: Politisk korrekte foreldre som fordømmer hijaber og lar jentungen dra i barnehagen med ballerinakjole. "For hun har så sterke meninger den lille!" Hør; hun tar ikke meningene ut av egen røv! Foreldre velger hvilke impulser ungen blir utsatt for og bestemmer hva hun har på i barnehagen og på skolen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar