torsdag 11. august 2011

Hei alle barn

Nå er det snart skolestart igjen og jeg vil skrive litt om mobbing.
Mobbing er kjipt, det vet dere sikkert. Mobbing er å erte eller plage andre på en måte som gjør det vanskelig for dem å være del av miljøet i klassen eller på arbeidsplassen. Men det er ikke alltid så lett å vite om man mobber eller ikke.  Det kan skje hvis noen vil minne en gutt eller jente om noe rart de har sagt eller gjort, og minner dem om det veldig, veldig ofte. Eller hvis det er noe ved utseendet deres som blir "viktigere" å snakke med dem om enn vanlige ting som skole, lekser, venner og felles interesser.

Men aller først vil jeg spørre; Husker du da du begynte å lære vitser? Husker du da du lærte "come on ketsjup"-vitsen? Husker du at den var helt ny og kul? Og har du rukket å oppdage hvor lei du kan blir av å høre vitsen når noen som er litt yngre enn deg endelig har oppdaget den? Alle barn skal "oppdage" gamle vitser for første gang. Og en stund er det kjempegøy å dele dem med alle. Det gir en følelse av fellesskap. Men av og til,hvis noen har funnet på en slem vits, da er det fryktelig å måtte høre den om seg selv hele tiden.
Jeg har to søsken på tolv og fjorten år. Av og til hakker de på hverandre og mobber hverandre, men når vi voksne sier ifra om det så blir de KJEMPEOVERRASKET over at vi mener det er mobbing. Og de blir ganske fornærmet. De trodde jo faktisk at de hadde funnet på noe nytt og lurt. De trodde de hadde funnet på noe vi ikke kunne ta dem på. Men vet dere hva? Det dere har funnet på blir akkurat som "come an ketsjup"-vitsen. Vi har hørt dem alle før! Uskyldige spørsmål, gjerne sånne spørsmål som blir gjentatt veldig ofte, og små slengord. Det er veldig ensomt å skulle gå på skolen hvis ingen vil snakke med deg fordi noen få eller mange barn er for travle med å si deg kommentarer  eller stille dumme spørsmål til at du får tid i friminuttene til å bare kan være deg selv.

Tror dere meg ikke? Eller kanskje dere ikke tror på at slike ting som liksom-uskyldige spørsmål er mobbing? La meg komme med et eksempel. Rebbecca Black, som sang låta "Friday" på youtube, ble plutselig spurt av ALLE på skolen om hvilken ukedag det var. Hele tiden! Det var kanskje morsomt de første få gangene, og å spørre om hvilken ukedag det er er jo vanligvis helt greit. Men Rebecca fikk ikke tid til å være Rebecca lenger, eller til å gjøre skolearbeidet. Hun måtte barne snakke om ukedager! Jeg tror ikke hun syntes at noen av medelevene var så  kule da. Det ble faktisk så ille at hun måtte slutte på skolen.  Det er ganske alvorlig. Vil du unngå å mobbe?  Det beste du  kan gjøre for å unngå å mobbe er altså å snakke med elevene i klassen deres om vanlige ting. Hvis de ser rare ut eller har gjort noe rart en gang, eller til og med ganske ofte, så er det ikke noe å gjøre med det nå. Snakk om musikk eller lekser isteden, det er faktisk mer originalt.

Ha et fint skoleår. Jeg håper du ikke mobber eller blir mobbet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar